Lucrari

Modificarile metabolismului osos si compozitiei corporale in boala cronica hepatica virala

Imprimare
PDF

Particularitati ale metabolismului osos si compozitiei corporale in infectia HIV

Imprimare
PDF

Rezumat teza de doctorat: O nouă abordare în managementul pacienților cu opțiuni terapeutice limitate - Alina Cristina NEGUȚ

Imprimare
PDF

“I wish you held my hand” - the dyadic nature of coping with cancer

Imprimare
PDF

Breast cancer is an illness of the couple, not a disease of the patient1. Elevated levels of spousal distress (anxiety, depressed mood) and problems in marital communication have been documented in both cross sectional and longitudinal studies2.
Despite the magnitude of spouses' distress and its potential impact on their wives' adjustment, there are few descriptive studies of the concerns spouses explicitly attribute to their wives' breast cancer. Of the limited number of studies, study samples have been small and heterogeneous on the type of cancer, disease staging, or length of time of diagnosis.

Neurosarcoidoza- prezentare de caz

Imprimare
PDF

Prezentăm cazul unei paciente în vârstă de 28 ani, care în urma unei evaluări de rutină (radiografie toracică anteroposterioară) acum 3 ani a fost diagnosticată cu sarcoidoză. Nu a fost instituit niciun tratament iniţial ci doar o monitorizare periodică, însă ulterior evoluţia nu a fost una favorabilă ci boala a progresat şi a necesitat o schemă terapeutică cu corticosteroizi sistemic, urmată de pacientă o perioadă când boala s-a remis, însă după întreruperea tratamentului, la alegerea pacientei boală a revenit şi s-a complicat apărând simptome neurologice: edem papilar, diplopie ce au determinat prezentarea pacientei la spital, însa la doua săptamani de la apariția lor. După o anamneză şi un examen clinic minuţios s-au efectuat analize ţintite pentru a pune un diagnostic de certitudine( RMN cerebral şi puncţie lombară cu analiza lichidului cefalorahidian). Pe parcursul spitalizării s-a observat că pacienta suferă şi de o tulburare de adaptare anxios-depresivă care a necesitat tratament cu clorhidrat de sertralina şi lorazepam. În urma realizării diagnosticului diferenţial şi stabilirea diagnosticului pozitiv de Neurosarcoidoza, problematic a fost tratamentul când s-a pus întrebarea dacă să reîncepem un tratament cu corticosteroizi sau să iniţiem un tratament cu imunosupresoare de tipul Azatioprinei sau Metotrexat pentru care nu există însă suficiente studii clinice care să le demonstreze beneficiile clare.
Cuvinte cheie: neurosarcoidoză, corticosteroizi, imunosupresoare.