Boala Alzheimer

Imprimare
PDF

Boala Alzheimer reprezintă una dintre principalele probleme cu care societatea se confruntă astăzi,problemă care va continua să se acccentueze în viitorul apropiat, odată cu îmbătrânirea populaţiei.
Speranţa de viaţă este în continuă creştere, iar acest lucru, coroborat cu reducerea natalităţii, face ca demografia globală să se schimbe. Numărul de persoane vârstnice creşte exponenţial, ceea ce determină şi o creştere exponenţială a incidenţei bolii Alzheimer. Cercetarea în acest domeniu este, într-adevăr,esenţială atât pentru pacienţi, cât şi pentru societate ca întreg.
Alzheimer-ul este o boală severă ce constă în deteriorări cognitive şi comportamentale ce afecteazăcalitatea vieţii pacientului, precum şi calitatea vieţii celor care îl au în grijă. Aceste deteriorări se datorează unor modificări patologice la nivel cerebral şi anume apariţia plăcilor de amiloid beta extracelulare şi a fasciculelor de neurofibrile intracelulare. În plus, la examenul anatomo-patologic se observă şi degenerescenţa şi dispariţia sinapselor şi a neuronilor. Aceste aspecte, alături de semnele clinice, pun diagnosticul de Alzheimer. Cauza exactă a acestor modificări nu este încă pe deplin cunoscută.